Katedra Metodologii, Dydaktyki i Historii Kultury

W kuchni Ogińskich

2023-09-06

W kuchni Ogińskich

Rok 2015 został ogłoszony prze narodowe komisje UNESCO Litwy, Polski oraz Białorusi Rokiem Michała Kleofasa Ogińskiego, z okazji 250. rocznicy jego narodzin. Ta książka to jedna z publikacji wydanych z okazji tego jubileuszu. Jest adresowana nie tyle do znawców historii i gastronomii, ile do szerszego kręgu odbiorców. W interesujący sposób przedstawiono w niej osobowość Michała Kleofasa Ogińskiego w kontekście gastronomii Rzeczpospolitej Obojga Narodów XVII – XIX w., życie codzienne dworu Ogińskich w okresie XVIII – XIX w., przejawy tradycji gastronomicznych innych członków rodu Ogińskich oraz innych przedstawicieli rodów szlacheckich. Obok tekstów o charakterze historycznym zaprezentowano również zaadaptowane do czasów współczesnych autentyczne przepisy z czasów Michała Kleofasa Ogińskiego.

Nad powstaniem książki pracowała międzynarodowa grupa specjalistów z Polski i Litwy: historycy: Rymvidas Laużikas, Arwidas Pacewiczius, Jarosław Dumanowski oraz kucharz Liutauras Czaprackas. Mamy nadzieję, że doświadczą Państwo smakowitych chwil wraz z Michałem Kleofasem Ogińskim oraz innymi przedstawicielami jego rodu. [Opis za https://ksiegarnia.pwn.pl/W-kuchni-Oginskich]

Katedra Metodologii, Dydaktyki i Historii Kultury