Katedra Metodologii, Dydaktyki i Historii Kultury

Toruński Festiwal Smaków

2025-09-10

Serdecznie zapraszamy na Toruński Festiwal Smaków, który odbędzie się w dniach 13-14 września w Hotelu Młyn (Dawne Międzynarodowe Centrum Spotkań Młodzieży) na ul. Łokietka 3 (kompleks Młyn Wiedzy). Wstęp na festiwal jest bezpłatny i nie wymaga rejestracji.

Podczas festiwalu kierownik naszej katedry dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK będzie współprowadził panel dyskusyjny pt. "Odbudowa smaku. Czy istnieje kuchnia toruńska" (niedziela 14 września, godzina 13.00). Ponadto wykład pt. "Marta: patronka pomorskich kucharzy i kucharek" wygłosi dr Marta Sikorska z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.

Dla gości festiwalu gotować będzie Pascal Brodnicki. 

Pełny program poniżej:

ProgramFestiwalu

Sobota, 13 września

Sala konferencyjna na 5. piętrze

11.00 otwarcie Festiwalu oraz prezentacja uczestników Konkursu o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia

11.30 Ewa Politowska, Tomasz Strubiński (Kaszubska Koza), Pierogi z glomzą. Zapomniany przysmak kuchni pomorskiej, pokaz

połączony z degustacją

12.30 dr Bogdan Gałązka, Zielone i czarne: krzyżackie smakołyki, pokaz połączony z degustacją

13.30 dr Marta Sikorska, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK, Marta: patronka pomorskich kucharzy i kucharek, wykład

14.00 Obiad prezydencko-rektorski. Prezydent Miasta Torunia Paweł Gulewski i Rektor UMK

prof. dr hab. Andrzej Tretyn częstują rosołem królewskim i klopsami po krzyżacku

15.00 Pascal Brodnicki, Wołowina duszona w piwie z piernikiem, pokaz połączony z degustacją

16.30 Ogłoszenie wyników Konkursu o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia

Restauracja Młyn Smaków (parter)

11:30 Konkurs o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia – przygotowywanie konkursowych dań

przez kucharzy z rywalizujących ze sobą restauracji, obrady jury; przewidziana degustacja konkursowych potraw dla widzów

Niedziela, 14 września

Sala Konferencyjna 5. pietro

11.00 Legendy toruńskie (widowisko), Dom Legend

12.00 Lola Landa (Cafe Jerusalem, Lwów) i Marianna Duszar (Instytut Kuchni Galicyjskiej) Kuchnia ukraińska – pokaz i degustacja

13.00 Odbudowa smaku. Czy istnieje kuchnia toruńska – panel dyskusyjny, prowadzenie Jarosław Dumanowski i Łukasz Modelski

14.00 Joanna Jakubiuk, kucharka, aktywistka kulinarna, Ziemniak pomorski na nowo odkryty

15.00 Rimvydas Laužikas, Uniwersytet Wileński, Zapomniany przysmak z Litwy

16.00 Sebastien Miraux, restauracja Bistro Miraux w Toruniu, Znad Sekwany nad Wisłę. Toruńskie tropy z kuchni francuskiej

Restauracja Młyn Smaków (parter)

11.30 Adam Pokojski (Cukiernia Pokojscy) pokaz wyrobu pierników, degustacja

13.00 Mateusz Bieliński, pokaz przygotowywania sushi (stoisko Tako-Yaki Sushi Bar z

Torunia Restauracja Młyn Smaków),

Lobby na parterze

13.30 Józef Siadak, Jak zrobić musztardę z piernika? Stoisko „Specjały spod Strzechy”

14.00 Zajazd przy Kominku, Jesiotr król polskich rzek, pokaz połączony z degustacją

Plac przed budynkiem

11.30 Tomasz Welter, trener reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego Kuchnia amii generała Hallera, (ognisko na zewnątrz budynku)

Informacje o Festiwalu:

https://torun.pl/pl/aktualnosc/torunski-festiwal-smakow-juz-w-najblizszy-weekend
https://bydgoszcz.tvp.pl/88770897/torunski-festiwal-smakow-2025-program-atrakcje-goscie
https://www.facebook.com/profile.php?id=61579210172230
https://fb.me/e/j4wItsgn3

Katedra Metodologii, Dydaktyki i Historii Kultury