Toruński Festiwal Smaków
Serdecznie zapraszamy na Toruński Festiwal Smaków, który odbędzie się w dniach 13-14 września w Hotelu Młyn (Dawne Międzynarodowe Centrum Spotkań Młodzieży) na ul. Łokietka 3 (kompleks Młyn Wiedzy). Wstęp na festiwal jest bezpłatny i nie wymaga rejestracji.
Podczas festiwalu kierownik naszej katedry dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK będzie współprowadził panel dyskusyjny pt. "Odbudowa smaku. Czy istnieje kuchnia toruńska" (niedziela 14 września, godzina 13.00). Ponadto wykład pt. "Marta: patronka pomorskich kucharzy i kucharek" wygłosi dr Marta Sikorska z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.
Dla gości festiwalu gotować będzie Pascal Brodnicki.
Pełny program poniżej:
ProgramFestiwalu
Sobota, 13 września
Sala konferencyjna na 5. piętrze
11.00 otwarcie Festiwalu oraz prezentacja uczestników Konkursu o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia
11.30 Ewa Politowska, Tomasz Strubiński (Kaszubska Koza), Pierogi z glomzą. Zapomniany przysmak kuchni pomorskiej, pokaz
połączony z degustacją
12.30 dr Bogdan Gałązka, Zielone i czarne: krzyżackie smakołyki, pokaz połączony z degustacją
13.30 dr Marta Sikorska, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK, Marta: patronka pomorskich kucharzy i kucharek, wykład
14.00 Obiad prezydencko-rektorski. Prezydent Miasta Torunia Paweł Gulewski i Rektor UMK
prof. dr hab. Andrzej Tretyn częstują rosołem królewskim i klopsami po krzyżacku
15.00 Pascal Brodnicki, Wołowina duszona w piwie z piernikiem, pokaz połączony z degustacją
16.30 Ogłoszenie wyników Konkursu o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia
Restauracja Młyn Smaków (parter)
11:30 Konkurs o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia – przygotowywanie konkursowych dań
przez kucharzy z rywalizujących ze sobą restauracji, obrady jury; przewidziana degustacja konkursowych potraw dla widzów
Niedziela, 14 września
Sala Konferencyjna 5. pietro
11.00 Legendy toruńskie (widowisko), Dom Legend
12.00 Lola Landa (Cafe Jerusalem, Lwów) i Marianna Duszar (Instytut Kuchni Galicyjskiej) Kuchnia ukraińska – pokaz i degustacja
13.00 Odbudowa smaku. Czy istnieje kuchnia toruńska – panel dyskusyjny, prowadzenie Jarosław Dumanowski i Łukasz Modelski
14.00 Joanna Jakubiuk, kucharka, aktywistka kulinarna, Ziemniak pomorski na nowo odkryty
15.00 Rimvydas Laužikas, Uniwersytet Wileński, Zapomniany przysmak z Litwy
16.00 Sebastien Miraux, restauracja Bistro Miraux w Toruniu, Znad Sekwany nad Wisłę. Toruńskie tropy z kuchni francuskiej
Restauracja Młyn Smaków (parter)
11.30 Adam Pokojski (Cukiernia Pokojscy) pokaz wyrobu pierników, degustacja
13.00 Mateusz Bieliński, pokaz przygotowywania sushi (stoisko Tako-Yaki Sushi Bar z
Torunia Restauracja Młyn Smaków),
Lobby na parterze
13.30 Józef Siadak, Jak zrobić musztardę z piernika? Stoisko „Specjały spod Strzechy”
14.00 Zajazd przy Kominku, Jesiotr król polskich rzek, pokaz połączony z degustacją
Plac przed budynkiem
11.30 Tomasz Welter, trener reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego Kuchnia amii generała Hallera, (ognisko na zewnątrz budynku)
Informacje o Festiwalu:
https://torun.pl/pl/aktualnosc/torunski-festiwal-smakow-juz-w-najblizszy-weekend
https://bydgoszcz.tvp.pl/88770897/torunski-festiwal-smakow-2025-program-atrakcje-goscie
https://www.facebook.com/profile.php?id=61579210172230
https://fb.me/e/j4wItsgn3